top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תAnorma Lee

ביקורת בונה, ביקורת הורסת



בני אדם זה יצור רגיש וביקורתי. אנחנו ביקורתיים לסביבה שלנו ולעיתים קרובות אפילו יותר כלפי עצמיו. אנחנו תמיד שואפים להשתפר או לשפר משהו. יש כאלה שפחות ויש כאלה שיותר. לקבל ולתת ביקורת, זה עניין רגיש. החלטות מכל סוג שהן בסופו של דבר נלקחות מהרגש וזו עובדה.

הרגש הוא חלק מהחיים שלנו וגם אם אנחנו ננסה להתעלם ממנו, בשביל לקבל ביקורת בצורה טובה ולהתקדם בעבודה, זה לא יעזור לנו. רוב הסיכויים שזה רק יפגע בנו.


לא מכילים דיכוי רגשי

לא מעט אנשים חווים דיכוי רגשי במהלך חייהם בדרך כזו או אחרת מהסביבה. זה לא רק מוריד את קצב העבודה שלנו ושוחק אותנו, זה גם עלול גם לשבש את תהליך לקיחת ההחלטות שלנו ולהביא אותנו במקרי קיצון לוותר לעצמנו על הדברים שחשובים לנו ולפעול על אוטומט ללא חשק. אם הדיכוי ממשיך על בסיס יום יומי לאורך זמן הוא עלול לגרום בעיות נפשיות חמורות.

הבריאות הנפשית שלנו חשובה יותר מהכל. אני מציעה לא לאפשר לאף אדם לדכא אתכם לא משנה מי הוא ומה הסיבה שלו. חשוב לגלות אסרטיביות כבר בשלבים ראשונים שלכם מול האדם שמותח עליכם ביקורת בצורה לא מתחשבת ולתת לעצמכם את הכבוד שאתם מצפים לקבל. כשאתם מאפשרים למישהו לנהוג כלפי היצירה שלכם לא בכבוד ולהוריד מערככם, אתם בעצם מלמדים אותו שזה בסדר להתנהג אליכם ככה.

נכון, לא כולם יודעים כשהם פוגעים ולא כולם מותחים את הגבולות בכוונה, אבל חשוב להבין שחלק מהאנשים כן ולכן כשמישהו מדכא אתכם והביקורת שלו איננו במקום או שאיננה בונה בעיניכם, הציבו לו גבול בנימוס ובאסרטיביות והסבירו לו באיזה סוג של ביקורת אינכם מעוניינים ואיזה סוג של ביקורת אתם נכונים ופתוחים לשמוע. אם ההתנהגות שלו איננו משתנה, העבירו את התלונה לגורם שמעליו אם יש כזה ואם לא, תשקלו למצוא מקום עבודה מקצועי יותר.


הגישה נכונה היא מה שיעזור לנו, לקבל ביקורת ולא מלחמה עם עצמנו או עם אחרים.

בעיקר בתהליך קריאייטיב הרגש הוא חלק בלתי נפרד מהעבודה. בשביל ליצור רגש, אני מאמינה שצריך להרגיש אותו. ביקורת הניתנת באופן נוקשה וחסר רגישות למשל, ללא ספק יכולה לעכב את העבודה ואף לגרום לפרויקט להיכשל.

כמו כן גם מי שלוקח ביקורת מקצועית ללב ונפגע ממנה באופן אישי, יכול לחסוך לעצמו כאב לב, אם הוא מראש עוד בתחילת העבודה יחליט עם עצמו שהוא לא נקשר ליצירה הזו כרגע מפני שמטבע הדברים הכל עלול להשתנות וצפוי להשתנות בהרבה מהמקרים. ניתוק רגשי מסוג זה לא יכול לקרות אם לא ניגשים מלכתחילה ליצירה בגישה הזו, לא תטפחו ציפיות בהתחלה ולא תתאכזבו מהשינויים שתתבקשו לעשות.


אז מה כדאי לעשות?

לי מאוד עוזר להבין שאני מעצבת לשביעות הרצון של הלקוח שלי. אני לא אציג פתרון שאינני שלמה איתו מצד אחד ומצד השני אני מגיעה עם נכונות להקשיב לעצות שיכולות לשפר את העבודה שלי ויוצאת מנקודת הנחה שדווקא מפני שעבדתי על העיצוב זמן רב, יש דברים שאני אפספס ועיניים מקצועיות של אדם אחר שזה עתה נתקלות לראשונה בעיצוב שלי יקלטו ברגע.

מבחינתי להיות שלמה עם עיצוב, זה להבין למה לקחתי כל החלטה עיצובית. אני תמיד אסביר מה עומד מאחורי ההחלטות שלי, בעיקר אם אתבקש לשנות משהו שלפי דעתי יהרוס את העיצוב. אבל אני לא אתעקש. הלקוח שלי רוצה לנסות למרות ההסבר שלי פתרון שלדעתי הוא פחות טוב, שיבושם לו. העיקר שאני יודעת שהצעתי מה שנכון בעיני ולא אציע רק פתרון אחד כמובן, אני אציע לפחות 3 אלטרנטיבות שונות זו מזו בצורה ניכרת.


עבודת צוות ושיתוף פעולה זה שם המשחק

בין אם אתם רוב הזמן מקבלים ביקורת או מבקרים, תחושת שיתוף פעולה והפריה הדדית היא חשובה לשני הצדדים בשביל תהליך עבודה תקין. צריך להבין שהצדק ברוב מקרים מגיע יחד עם גישה נכונה. עבודת צוות ובריינסטורם במקום התנגחויות תעבוד טוב יותר לשני הצדדים.

עם גישה שלילית אתם עלולים לפספס את המטרה שלכם להגיע לתוצר האידיאלי. אם ראיתם טעות בעבודה של מישהו אחר והתבקשתם לבקר אותו על כך, רצוי שתשקלו טוב את המילים שיוצאות לכם מהפה ותחשבו על ניסוח מדוייק ובונה ככל האפשר. תחסכו בבקשה מהיוצר אמרות כמו "לא אהבתי את זה" או "זה מכוער" זו איננה ביקורת בונה, זו העלבה ומשם אפשר רק להחמיר את המצב ביניכם, אפילו אם הפתרון שתציעו אחר כך הוא גאוני. ברוב המקרים תקבלו בחזרה פרצוף מדוכא ואדם פגוע שאין לו נכונות אמיתית לשמוע את ההמשך של הדברים שלכם גם אם הוא מעמיד פנים שזה לא פגע בו. הטעם האישי שלך לא מעניין את הקולגות שלך וזה לא מוסיף לך שום חן להתבטא בצורה פוגענית כלפי אדם שהקדיש זמן ומאמץ ליצור משהו וזה לא משנה מה האיכות שלו.


לעיתים אנשים מתאהבים ביצירות שלהם/אינם בטוחים ביכולות שלהם דיו או שפשוט מסרבים לקבל שינויים כאלה או אחרים מסיבות ריגשיות או מסיבות רציונאליות. אהיה נכון להקשיב להסבר שעומד מאחורי ההחלטות ואם ההסבר משכנע זה בסדר גם לוותר. להתווכח על כל פסיק קטן עושה את העבודה מעייפת ומקשה על שניכם להתקדם. כשאתה ניגש לתת ביקורת עם מילים מתחשבות ומציין גם את מה שאהבת וטוב בעינייך וגם את מה שניתן לשפר ומסביר איך, סביר להניח שיהיה לאחרים קל יותר לקבל את הביקורת שלך והעבודה תזרום בקלות רבה יותר.


אז למה כדאי לשים לב?

1. האם זה מקומך לתת את הביקורת הזאת? במידה וכן - רצוי שתעשה זאת בחיוך, תתחיל בשאלות לגבי ההחלטות שנלקחו, שים לב מתוך התשובות מה הוא המצב הרגישי של מקבל הביקורת ופעל בהתאם. אם הוא פתוח ונכון לקבל את הביקורת שלך, המשך בדברייך. במידה ואתה חש ממנו חוסר סבלנות ומתח, השתדל להיות תמציתי לשמור על טון דיבור נעים ונסה לשבור את הקרח עם בדיחת אבא טובה. אם הוא זקוק לעוד זמן עבודה או שאולי הוא מרגיש מבולבל וזקוק להכוונתך, התיישב לידו, נסו להגיע יחד בעזרת בריינסטורם לתוצאה ששניכם מרוצים ממנה והנח לו לעבוד לבדו אלה אם הוא מבקש את נוכחותך בזמן ביצוע השינויים.

2. אם יש לך נטיה באופן כללי לבקר עבודות של אנשים? רצוי מאוד שתחסוך מהם ביקורת שאיננה בונה ושים לב מתי מישהו בא להראות לך תוצר סופי שהוא שלם איתו ומתי הוא מגיע לקבל את דעתך המקצועית בכדי להשתפר. לפעמים מישהו בא רק בשביל לקבל מילה טובה וחיזוק - דע לזהות את זה. אני בגישה כזאת שכל עוד לא ביקשו ממני את דעתי המקצועית וזה איננו תפקידי, אני אחסוך אותה.

3. רצוי לא להשתמש בניסוחים פוגעים כמו ״אני לא אוהב את זה״ או ״זה מכוער לדעתי״ כשמדובר בפרי יצירתו של אדם אחר. גם אם זו דעתך, זו איננה ביקורת בונה וזה יכול ליצור את התוצאה ההפוכה ממה שרצית להשיג. נסו לומר משהו כמו ״בעיני מאוד יחזק את העיצוב אם הכפתורים יהיו בצבע סגול כהה ולא ורוד בהיר, כי הטקסט יהיה יותר קריא״


ביקורת בראיונות עבודה

היום בכל ראיון עבודה למשרה בהייטק ישאלו אתכם איך אתם מקבלים ביקורת ולא כל תשובה תעבור חלק.

תהיו כנים, תבינו את היכולת האמיתית שיש לביקורת לבנות אתכם כשהיא מגיעה מהאדם הנכון והתשובה שלכם תמצא חן בעיני המגייסת כי היא תבוא ממקום אמיתי.

אם תאמרו משהו בסגנון של "אני אוהבת ביקורת זה דבר נפלא" רוב הסיכויים שאף אחד לא יאמין לזה מפני שאף אחד לא באמת אוהב ביקורת ממש כמו שאף אחד לא ממש אוהב את להתקעקע או לעשות פירסינג. התהליך לא נעים - התוצאה לרוב נהדרת וכיף שסבלנו בשבילה. גם לידה זה לא כיף, אבל הילד שלך? זה הדבר הכי טוב שקרה לך בחיים.

הסבירו איך אתם רואים בביקורת בונה את היתרון שלה ואיך הייתם מצפים לקבל או לתת ביקורת.


למה לצפות ואיך לקבל את הביקורת הנכונה מאדם שאינו יודע למתוח ביקורת

ברגע שמישהו מותח ביקורת מעליבה ולא בונה על התוצר שלכם, נסו להקשיב לדבריו ולחלוב ממנו מידע שיכול להועיל לכם. כמו, איך היית משפר, למה אתה אומר את הדברים שאתה אומר ואם אין תשובה מספקת, תבנו לכם חומה סביב הרגשות שלכם והחליטו שהשיחה הזאת לא נוגעת בכם אישית ושזה כנראה אדם חסר טקט שסובל מההתנסחויות האלה גם עם אנשים אחרים שסובבים אותו. גם לומר לנותן הביקורת שהביקורת שלו לא מועילה, זו ביקורת מעולה שלכם עליו, בעיקר אם תסבירו לו למה אתם מצפים כשאתם מקבלים פידבק.


מקווה שעזרתי לפחות קצת ושיהיה בהצלחה לכולם! :)

165 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
Post: Blog2_Post
bottom of page