top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תAnorma Lee

טיפ טיפה טיפוגרפיה




טיפים והצעות שיקחו את הטיפוגרפיה שלכם ויהפכו את העיצוב שלכם מטוב למצויין!


אז מה היא בעצם טיפוגרפיה?


טיפוגרפיה היא הטקסט או שילוב הטקסטים שבעיצוב. החל מהיחס בין האותיות והמילים, ליחסים שבין הפסקאות, לכותרות ועד ליחסים שבין טקסט לשאר האלמנטים בקומפוזיציה.

הטיפוגרפיה בעיצוב תקבע את האיכות של העיצוב כולו. לפעמים זה אפילו עניין של חיים או מוות - תחשבו כמה חשוב שהטקסט על גבי האריזות של התרופות יהיה קריא, ברור, מובן ושהמידע הקריטי בו מונגש נכון. אם על תרופה שאסור לנטול אחרי שצורכים אלכוהול, האזהרה תהיה קטנה מידי בשביל לשים לב? איזה השלכות יש לזה בעיניכם על נוטל התרופה?




טיפ 1 - בחרו את הרושם הראשוני שלכם

נעים מאוד אני הטיפוגרפיה כבדה ורצינית לטיפוגרפיה יש חשיבות רבה כשזה מגיע לרושם הראשוני שהצופה מקבל מהעיצוב. עוד לפני שהוא קורא את הטקסט, הוא כבר מושפע ממה שהטיפוגרפיה משדרת לו במבט ראשון. למשל אם הפונט מסולסל ודקיק אולי הוא מעביר לצופה תחושה של מכתב. אם יש לו צבעוניות ורודה אולי הצופה ירגיש שמדובר במוצר נשי. אם הפונט הוא עבה, חד ושחור אולי ישדר מסר רציני וגברי ברמה מסויימת. הכל תלוי בקונטקסט של העיצוב כולו כמובן.





טיפוגרפיה טובה יכולה לייצר חוויית קריאה מספקת ונוחה שתוביל את היוזר לשימוש נכון וממשוך במוצר המכיל בו מידע רב. היא תורמת לאמינות במידה רבה ולכן חשוב לבחור ולדייק בבחירה בהתאם למסר אותו אנחנו רוצים להעביר לצופה.


טיפוגרפיה חלשה, יכולה להרוס גם את העיצוב המושקע והאומנותי ביותר בקלות ולגרום לתסכול מידי ולקושי של הצופה להבין את המסר. לכן גם לטיפוגרפיה אני מתייחסת כעל עיצוב בפני עצמו שנמצא בתוך העיצוב ומיישמת את כל עקרונות העיצוב על הטיפוגרפיה עצמה.



טיפ 2 - ללכת מהמאקרו למיקרו

הסתכלו קודם על התמונה הגדולה ואז התקרבו לאט לאט לדייק את הפרטים הקטנים.


טיפ 3 - השתמשו באוריינטציה בכדי להוביל את הצופה מנקודה לנקודה באמצעות כיוון הקריאה או המשקל

לטקסט יש את היכולת להוביל את הצופה מנקודה אחת לשניה. אנחנו נקרא ברוב השפות כשהאותיות מסודרות אחת אחרי השניה אוריזונטלית וכן גם המילים עצמן. לעיתים ובמצבים מסויימים ניתן לשנות את האוריינטציה של הטקסט ככה שתוביל את הצופה מנקודה אחת לשניה באמצעות אוריינטציה שונה. בין אם המילה עצמה כתובה ורטיקלית ככה שהצופה יובל להסתכל מלמעלה למטה בעת הקריאה או באלכסון כלשהו.

הקריאה היא פעולה של סריקה וניתן להוביל באמצעותה לכל איזור בקומפוזיציה. מומלץ לא לייצר בלאגן ולהשתמש בכמות גדולה של טקסט עם אוריינטציה שונה מהמקובל, הדבר יכול להקשות על הקריאה ולסרבל את העיצוב. נעשה את זה עם משפטים קצרים וכותרות בעיקר, אבל אפשר גם להשתמש בקבוצות טקסט גדולות כמו שעושים במגזינים. הכל תלוי בקונטקסט. הנה כמה דוגמאות לשימוש באוריינטציה לצורך ההובלה של הצופה.




טיפ 4 - תגדילי לי את הכותרת בשקל 90 בבקשה

שם המשחק הוא היררכיה ויזואלית. אל תתביישו להגדיל מה שחשוב. הגודל כן קובע. ככל שהאובייקט גדול יותר בקומפוזיציה ככה הוא בולט יותר ומקבל משקל גדול יותר. תזכרו שהכל יחסי ככה שאם נגדיל את כל האובייקטים או מספר רב מידי וללא הבדל משמעותי, המסר של הטקסט הגדול ביותר יחלש בהתאם לגודל שיבוא אחריו.

ממליצה בחום לקרוא את המסמך טיפוגרפי סקייל.





טיפ 5 - ישנם דרכים רבות להבדיל וליצור היררכיה טיפוגרפית. השארו קונסיסטנטיים בבחירות שלכם

כלומר אם כותרת משנית היא בבולד רק עם אותיות קאפיטל, שזאת תהיה תמיד הנראות של כותרת משנית לאורך העיצוב. כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל. אם יש סיבה טובה לשבור את החוקיות, כדאי שהיא תהיה ברורה.






טיפ 6 - בחרו פונט שיש לו מספר משקלים רב

בכל משפחה יש את הדקיק הזה ואת הבולט. גם במשפחה של פונטים!

כל פונט שוקל בהתאם למאפיינים הטבעיים שלו ולמשקלים אותם המעצב של הפונט יצר.

המשקלים לרוב מסודרים מהדק ביותר לבולט ביותר ותמיד עדיף לבחור משפחה של פונטים שיש להם מספר רב של משקלים, כי זה נותן לנו יותר אופציות לשילובים מעניינים לצרכים שונים בעיצוב.





טיפ 7 - אני ממש לא ממליצה להוסיף משקל בעצמנו, אלה אם למדנו בצורה מקצועית טייפ דיזיין ואנחנו מודעים להשפעה הרלטיבית של השינוי שבחרנו לעשות בפונט על כל העיצוב כולו

תמנעו מלהבליט / לדקק / לשנות פונט מסריף לסאנס סריף ולהפך. לא רק מפני שזה עלול להראות רע אם לא מתחשבים בכל הסיבות לשמן הפונט נבנה כפי שהוא נבנה, זה עלול להרגיש כמו בג לצד שאר המשקלים ולפגוע באמינות של העיצוב כולו. כמו כן לא תמיד מותר מבחינה חוקית לערוך את הפונט. כשאתם יוצרים לוגו זה סיפור אחר, רצוי בכל מקרה לקרוא את הרישיון של הפונט אם בוחרים לערוך אותו.

המשקלים מביאים איתם את ההיררכיה שלהם אבל תזכרו שלכל כלל יש יוצא מן הכלל. אם ניקח משקל לייט ונגדיל אותו משמעותית הוא יבלוט בקומפוזיציה ויכול להיות חזק יותר ממשקל בולד קטן.



טיפ 8. השתמשו בצבעוניות

איך ניצור היררכיה ויזאלית באמצעות צבעים? הצבעים מייצגים רגשות ומצבי רוח ועוד. יש להם משמעות טבעית ואינטואיבית שנובעת בעיקר מהקיום שלהם בטבע. נניח אדום מזוהה עם דם וירוק מזוהה עם עלים וצמחיה. על אף שמחקרים מראים שהמשמעויות שלהם גם משתנות בהתאם לתקופה, לקהל היעד, לטרנדים ולשימושים במותגים שונים.

כמה שוקל הצבע הזה?

לצבעים יש גם משקלים טבעיים שניתן להעזר בהם ביצירת היררכיה בטקסט - בין אם זה באמצעות הגוונים של הצבעים / שימוש בצבעים משלמים ליצירת קונטרסט / הבהרה והחשכה / חימום או קירור של צבע בכדי ליצור תחושת ריחוק או קירוב.

פעם הדס דרורי הארט דיירקטורית שעבדתי איתה באי גיימז, הציעה לי לשים שכבה של שחור מעל העיצוב כשאני יוצרת עבודה צבעונית בכדי להרגיש אם תחושת הקונטרסט עובדת לי בצורה יעילה. מאז זה חלק בלתי נפרד מהעבודה שלי כשאני משלבת צבעים.

הצבע מחבר אותנו למותג שאנחנו עובדים עליו במידה ואנחנו מעצבים למותג קיים או קובעים שפה מיתוגית שתבוא לידי ביטוי בעיצובים שונים.

הנה כמה דוגמאות יפות:

צבעוניות יכולה לעזור לנו לשייך טקסט לקבוצה מסויימת למשל באינפוגרפיקה כשאני רוצה להעיד על חסרונות ויתרונות אני יכולה לצבוע את הכותרות של היתרונות באדום שמזוהה עם סכנה או טעות ואת הכותרות של היתרונות בירוק שמזוהה עם אישור ועם הצלחה ובריאות.

כשאני רואה צ'אנק גדול של טקסט ומתוכו בולטת לי רק שורה אחת בצבע, העין שלי מיד תדע לשלוף את השורה הזאת ולסמן אותה כחשובה יותר. אני אוהבת לצבוע בהזמנות שאני מעצבת רק את התאריך והשעה בצבע ואת שאר הטקסט בצבע המוביל.



טיפ 9 - מקמו את הטקסט בכדי לקבוע היכן יתחיל היוזר לקרוא

איפה למקם את הטקסט זה מאוד חשוב. למקם אותו למעלה בגדול זאת אינדיקציה ליוזר שמשם הוא צריך להתחיל לקרוא. זאת הסיבה שבמגזינים למשל יש כותרת גדולה למעלה. עוד סיבה היא שהטקסט הגדול למעלה היא ובדרך כלל החלק העליון של המגזין הוא היחיד שחשוף בחנויות כי המגזינים מסודרים אחד על גבי השני.

אין באמת חוק שאומר איפה נכון לשים את הטקסט בכל עיצוב זה אינדיבידואלי. מה שכן אם נמקם אותו בהתאם לכיוון הקריאה של הקהל שלנו, זה יקל על הקריאה וירגיש מיושר ונכון.





טיפ 10 - לא להשתמש ביותר מ3 פונטים בממשק




טיפ 11 - לא להגיד לעצמכם "אני בחיים לא משתמש במשהו שקיים" תשתמשו בכל מה שקיים, רק תשתמשו נכון ובהתאם לצורך




טיפ 12 - שימוש לב שהשילוב טיפוגרפיה שלכם עובד נכון

לא מומלץ לשלב פונט סריף וסאנס סריף. לא מומלץ להשתמש בפונט קליגרפי לפסקה. ישנם פונטים קריאים יותר שנועדו למטרה הזאת. היום גוגל פונט מאוד עוזר להבין את זה.




טיפ 13 - הכירו את ההיסטוריה של הטקסט


הנה לכם משהו מעניין


טיפ 14 - לעולם לא לסיים פסקה עם מילה אחת

פשוט תחשבו על משהו ממש מדוייק

שעובד לכם ממש בצורה פרופורציונלית

ואז פתאום אאוט אוף נואו וור זה מרגיש

ככה.


טיפ 15 - התסכלו על הפסקה כאילו היא בלוק אחד ושימו לב שאין שורות קצרות מידי שיוצרות White space מיותר



זהו בעיקרון. תראו, היום הממשקים ותוכנות העיצוב מובילות אותנו לקחת החלטות עיצוביות נכונות. אך תמיד חשוב להבין בעיני למה אנחנו לוקחים כל החלטה ולא פשוט לפעול על אוטומט. כשאני רק התחלתי בעיצוב, גוגל לא הסביר לי באיזה פונט כדאי לבחור. אם נסתמך רק על ההצעות של התוכנות הקיימות, יהיה לנו מאוד קשה להגיע לתוצאות מקוריות. הידע הזה מאפשר לנו לצאת מהקופסא,

כי אנחנו עכשיו מכירים אותה טוב יותר.



עד כאן להיום! נתראה בפוסט הבא!

157 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
Post: Blog2_Post
bottom of page